MEGJELENÉSEK:

„A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.”

Nemzeti Civil Alapprogram

mI IS A PINTÉRSÉG?

 

A fehérítő mosáshoz szükséges fahamut is ebben tartották, és készítették a hamulúgot. Ez volt a szapuló sajtár, vagy párló sajtár. Használták még a háromlábú mosogató dézsát is.  A hústartósítás eszköze volt a sózódézsa, a legfinomabb savanyúságokat fa dézsákban készítették el, ilyen volt a répás tung, vagy ugorkás hordócska. Az ecet készítéséhez is faedényt használtak. A tejfeldolgozásnál használták a fejő sajtárt, fejő séfőt, fejő zsétert, tejes sajtárt, fejő kannát, és a vajköpülő edényeket. Utóbbiakat két-három méretben is gyártották. De készítettek vajat és túrót is, amit faedényben tároltak és tudunk sajtos vindölről is. A vatálék voltak a kulacsféle, dob formájú edények, amit a vízhordásra használtak. Észak-Dunántúlon vízhordó dézsa, míg Zala, Tolna és Somogy megyében vízhordó sajtár a neve. A kútvödör is fából készült, és a lóitató sajtár is, ennek a formája nem ismert.

>>A cikk a hajtás után folytatódik! Tovább... >>

 

 

© 2009 Zselic Vidékfejlesztő