Mike

Mike

7512 Mike
Tel.:
Web:www.somogy.hu/mike

 

Részletek:

Mike 2000.szeptember 9-én vette át a megyei közgyűlés elnökétől a megyezászlót, miután ezen a napon volt a falu millenniumi ünnepsége. Ez alkalommal meghívták a korábban Mikéből elszármazottakat is, akik mintegy kétszázan látogattak haza, közöttük számos neves szülött is.

A jórészt német ősökkel büszkélkedő falu 1994 óta ápol testvéri kapcsolatot egy 500 lakosú németországi településsel, Ingstettennel, ahol Mikéről már teret is elneveztek. Gyakran látogatják egymást, a családok között szoros barátság szövődött. Jelenleg a franciaországi Vence településsel formálódik egy kapcsolat, így érthető, ha a mikeiek egyre inkább lehetőséget látnak abban, hogy településüket a falusi turizmus kedvelt helyszínévé tegyék.

Vadban gazdag erdők, tiszta vízű halastavak fogják közre a Rinya-patak mentére települt Mikét. A falu parkerdőjének büszkesége egy kétszáz éves bükkfa, amely helyi védelmet élvez. E tájon rendkívül változatos az élővilág, a lombok között védett madarak fészkelnek. Az értékes vadállomány számos külföldi vadászt vonz, akik szívesen látogatják az erdei pihenőházat. A nyugodt vidék jól szolgálja a kikapcsolódást, felüdülést kereső turistákat.

 Aki ellátogat ebbe a csendes somogyi kis faluba, az meglepődik, milyen gazdag műemlékekben. Az egykori grófi kastély nemrég magántulajdonba került, s műemléki védelem alatt áll, akárcsak a Szent Vendel szobor, a régi magtár és a mauzóleum. Ez utóbbit egy kis tó partján gróf Sommsich Imre építtette 1867-ben, húszévesen elhunyt fia, Pongrác síremlékéül. A második világháborúban ezt is és a temetői családi kriptát is feldúlták, az önkormányzat 1991-ben helyeztette közös sírba az egykori birtokosok földi maradványait. Már a XX. század végének építészetét mutatja a faluképbe jól illeszkedő, modern iskola, a kilencvenéves óvodát pedig az ezredfordulón újította fel az önkormányzat. Az egészségügyi szolgáltatáshoz Mikében jól felszerelt orvosi rendelő áll a betegek rendelkezésére, az idősek klubkeretek között kapnak nappali ellátást, míg a rászorulóknak házi gondozást biztosítanak.

Látnivalók

A Kossuth utcának ez a szép virágos szakasza a falu központjában elterülő 6 hektáros park mellett található. Az önkormányzat nagy gondot fordít a falukép alakítására, virágládákat készíttet, palántákat, facsemetéket ültet, de ebből a munkából a helybéliek is kiveszik a részüket. Ennek az összefogásnak köszönhető, hogy szemet gyönyörködtetőek a mikei közterek, parkok, s a családi házak udvarai is gondozottak.

A millenniumi napon állították fel a helyiek azt a hármas emlékművet, melyet Stokker József nép iparművész készített. A középső kopja a millenniumi oszlop, a két kisebb Mikét és Ingstettent jelképezi a címer megjelenítésével. A német testvérteleülés lakói közül csaknem félszázan képviseltették magukat az eseményen, melyre elhozták magukkal lakóhelyük zászlaját is.

A község rendkívül gazdag szobrokban, keresztekben: ez utóbbiból például tizenkettőt újítottak fel legutóbb. Az emlékezés e faragott tanúit többnyire a lakosság állíttatta, ma azonban az önkormányzat fordít rájuk gondot. A képen látható Szent Vendel szobor például műemlékileg védett, a többi alkotás helyi védettséget kapott.

 

Térkép nem megjeleníthető, mert a GPS koordináta nincsen megadva.

 

Cimkék:

Nincsenek cimkék hozzárendelve!Hírek Tagok
  Keresés  

2019. már
HKSZCSPSZV
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031