Gálosfa

Gálosfa

7473 Gálosfa
Tel.:
Web:www.galosfa.hu

 

Részletek:

Dombokkal körülölelt völgyben bújik meg Gálosfa, ahonnan hangulatos túrákat lehet tenni a Zselic vadregényes erdőibe. Bármelyik magaslatra is kapaszkodik fel a turista, itt mindenütt megkapó kép tárul elé. A közelben található Kistótváros, ahol egy mintagazdaság, idegenforgalmi centrum formálódik.

Kaposvártól 22 km-re délre, a 67. Sz. Kaposvár- Szigetvár főközlekedési úttól 3 km-re található a település. Vasútja nincs, közút köti össze a megyeszékhellyel és a környező településekkel. Éghajlatában mediterrán hatások érvényesülnek. A domborzati viszonyok miatt mindig nehéz volt a gazdálkodás, a földeken elsősorban a kukorica, a búza és az árpa terem jó eredménnyel.

A Surján-patak egész vízfolyása mentén végig lakott területeket talál az utazó. A völgy kiváló életteret nyújt az itt megtelepedőknek, akiket páratlanul szép természeti környezet vesz körül. A Zselic Surján völgyi erdeiben ma is megtalálható az őshonos, ám másutt ritkán előforduló ezüsthársas-bükkös növénytársulás, mint ahogy megél a cser és az erdei fenyő is. Errefelé nem számít különlegesnek, ha a turista szeme védett növényeken akad meg, gazdagon nyílik a tavaszi kérics, a kakasmandinkó, a kontyvirág és a szakállas szegfű. Vadban rendkívül gazdag a vidék, olyan védett állatfajok élnek errefelé, mint a nyest, a nyuszt, a borz, a hermelin és a vidra.

Látnivalók

A műemlék római katolikus templom 1808-ban épült barokk stílusban. A belső freskót Dorfmeister István készítette, aki a szakemberek szerint Szent Lukács evangélista képében a saját arcmását rajzolta meg. Úgy tartják, hogy a neves freskófestőnek ez az egyetlen önarcképe. A templomban található Tolnai Festetics Lajos (1772-1840) sírja. A templom előtt található Nepomuki Szent János szobra, melyet Szentlukapusztáról ( ahol a XVIII. században még üveghuták működtek, sőt síküveget is gyártottak) telepítettek át 1983-ban. A szép szobor egyes források szerint 1795-ben készült. A szép műemlék épületben minden hónap második és negyedik vasárnapján 14 órakor van szentmise.

A faluház bejáratánál található az első világháború áldozatainak emlékműve, melybe 22 helybéli nevét vésték fel mementóként. A második világháborúban 19-en estek el, róluk a templom falán elhelyezett táblán emlékeznek meg. E két emlékhelynél hagyományosan mindenszentek napján rója le kegyeletét a gálosfai közösség.

Késő barokk stílusban, a XVIII. században épült a Festetics-kastély, melyet a következő évszázadban átépítettek. Az 1990-es években felújították és egy időre vonzó idegenforgalmi hellyé tették tulajdonosai. A vendégek kényelmét hatalmas park, teniszpályák, lovaglási lehetőségek várták, ezért sokan felkeresték a kis zselici települést. A vállalkozás hanyatlása után azonban megüresedett a szép kúria, jelenleg épp átalakítás alatt áll. A helyiek bíznak abban, hogy újra felvirágozhat településükön az idegenforgalom.

Térkép nem megjeleníthető, mert a GPS koordináta nincsen megadva.

 

Cimkék:

Nincsenek cimkék hozzárendelve!Hírek Tagok
  Keresés  

2019. már
HKSZCSPSZV
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031