Patosfa

Patosfa

7536 Patosfa
Tel.:
Web:www.patosfa.hu

 

Részletek:

Bárdudvarnok Kaposvártól alig tíz kilométerre délnyugati irányban a belső-somogyi dombok egyik legszebb részén, a Zselici Tájvédelmi Körzetben, illetve annak határán terül el. A település és környéke Somogy egyik legnagyobb közigazgatási területe, hiszen több négyzetkilométeren szétszóródó tizenhat településrész tartozik ide, mely országosan is egyedülálló. Bárdudvarnok részei: Bárd, Bárdibükk, Csermány, Bánya, Dada, Kaposdada, Kaposszentbenedek, Lipótfa, Kopaszhegy, Mihálypuszta, Nagypuszta, Olajhegy, Öregzsippó, Szendihegy, Szendipuszta, Újzsippó.

Patosfa Dél-Somogyban, a Kaposvár-Lad-Szigetvár útvonal mellett fekszik. Barcstól 31 kilométernyire északkeletre, Szigetvártól 14 kilométerre északnyugatra. Megközelíthető a 67-es úton Kaposvár illetve Lad elágazással és a mellékútvonalon Szigetvár felől. Vasútállomása nincs.

Két természetföldrajzi tájegység - a Zselic és a Dél-somogyi homokvidék - határán terül el. Ez határozza meg a természetes növénytakaróját. Az északi dombokon jobbára gyertyános-tölgyes, a déli síkon cseres-tölgyes, helyenként hárs erdők övezik. A zselici agyagon tavasszal a szigorúan védett, gyönyörű kakasmandikó díszlik, míg a homok jellegzetes vadnövényei az áprilisban nyíló, sárga virágú seprőzanót, a szeder és a galagonya. Éghajlatára csapadékos, hűvös nyár és enyhe tél a jellemző.

A háborítatlan természeti környezete, tiszta levegője teheti elsősorban vonzóvá. Sokan fel is fedezték maguknak Patosfát, az utóbbi időben megnőtt a betelepülő külföldiek száma. Főként hollandok, németek, osztrákok vásárolnak házat, telket, és itt töltik a nyarat. Többen az év legnagyobb részében is itt tartózkodnak. Olasz érdeklődők is jelentkeztek már. Eddig öt külföldi tulajdonú házépítés kezdődött el.

Látnivalók

A község képviselőtestülete bízik abban, hogy Szigetvár fejlődésével új utak nyílnak Patosfa előtt is. A csendes, háborítatlan környezet, a kastélypark, az évszázados kúria, a halastó, a falu kis temploma és a vendégszerető lakók megnyerhetik a betelepülők szívét.

A helyiek büszkesége a több mint egy évszázada fennálló, grófok által telepített egyhektáros kastélypark. Az itt lévő védett százéves vadgesztenyesort és ágyásokat a falusiak folyamatosan gondozzák és virágosítják. A park közepén áll a nyári lak, amelyet az egykori földbirtokosok építettek. Most ez szolgál a kultúrház és a könyvtár helyéül. Az 1872-ben épített kastélyépületet azonban rossz állapota miatt évtizedekkel ezelőtt elbontották.

A falu közepén található katolikus templom mindössze 15 éve épült, ám Stix Tamás plébános mindig megtölti a kis épületet hívekkel. Szigetvár felé, dombok ölelésében jónéhány halastó fogadja a túrázót. A gyönyörű látvány mellett a tógazda a sporthorgászoknak engedélyezi a halfogást amellett, hogy elsősorban tenyésztésre szolgálnak a víztározók. Sőt még egy vendégházat is épített a távolabbról érkező turisták számára. A környékbeli erdőkben vadászatra is lehetőség van. A területet jelenleg a Westerheide Kft. gondozza.

- Lélekszám: 295

- Belterület: 91 Ha

- Külterület: 1.416 Ha

Patosfán jelenleg háromszáznál is kevesebben laknak és a lélekszám egyre csökken. A lakosság folyamatosan idősödik, a fiatalok pedig nem találnak helyben munkát. A legnagyobb vállalkozás Patosfán a 20-25 főt foglalkoztató faipari telep, ahol fafeldolgozás és parkettagyártás folyik. Ezen kívül az önkormányzat közcélú-közhasznú munkában foglalkoztat 5-6 helybelit, akik folyamatosan szépítik az utcákat, kaszálják az árokpartokat és virágosítják a falut. Évtizedekig öt község közös téesze jelentette a meghatározó munkaalkalmat a településen, az Aranyhomok Tsz azonban csődbe ment, patosfai utóda a mezőgazdasági szövetkezet több átalakulás után a FÜRED Holding részeként működik. Emiatt a településen a munkalehetőségek igen csak korlátozottak. Jelenleg a közeli Szigetvár ad megélhetést több Patosfai családnak, továbbá a Kőkút- Gyöngyös pusztai szociális otthon, a Füred Holding mezőgazdasági telepe és a Sefag foglalkoztat idénymunkában néhány munkavállalót. Női munkaerő foglalkoztatására a Kálmáncsa-Emlékmajor székhelyű KVARC Kft nyújt lehetőséget bedolgozóként.

Az egészségügyi ellátás megoldott; az orvos heti három alkalommal rendel, állatorvos Homokszentgyörgyről jár ide. Patosfán fogorvosi rendelő is van, védőnői szolgálata Laddal közös. A Vöröskeresztnek helyi csoportja működik. Egy ÁFÉSZ bolt, egy gázcseretelep és egy italbolt van Patosfán. A postásautó naponta jár. Iskola és óvoda nincs a községben. A 24 tanuló és a 9 óvodás a szomszédos Ladra jár tanulni.

2000-től falugondnoki szolgálat működik a településen. A 9 személyes autó biztosítja az étkeztetést, gyógyszervásárlást, a lakossági igényeknek megfelelően kirándulásra, bevásárlásra is igénybe vehető. 2004-től szélessávú internet kiépítésére került sor. A hivatal épületében lévő számítógépek a lakosság rendelkezésére állnak.

 

Térkép nem megjeleníthető, mert a GPS koordináta nincsen megadva.

 

Cimkék:

Nincsenek cimkék hozzárendelve!Hírek Tagok
  Keresés  

2019. már
HKSZCSPSZV
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031