Hajmás

Hajmás

8192 Hajmás
Tel.:
Web:www.somogy.hu/hajmas

 

Részletek:

Kaposvártól 20 kilométerre, délre, a Surján- patak völgyében helyezkedik el Hajmás. Egykor itt húzódott a Kaposvár- Szigetvár közötti vasútvonal, amely 1975-ben megszűnt. Azóta a falut csak közút köti össze a megyeszékhellyel, ám a közlekedési lehetőségek így is megfelelőek. A helybeliek értéknek tartják a nagy forgalomtól való távolságot, itt a vendég zaj- és pormentesen pihenhet.

A Surján patak völgyében sajátos természeti adottságok - enyhén mediterrán jellegű éghajlat, erdők, kevés termőföld - szabják meg a gazdálkodás feltételeit. E vidéken régtől az erdőművelés, a növénytermesztés és az állattenyésztés volt a megélhetési forrása az itt élőknek. A Zselic erdeiben számtalan gombafaj kínálja magát gyűjtésre, itt már a gyerekek is jól ismerik az ehető példányok előfordulásának helyét, sőt szívesen megmutatják a turistának is. A környéken barangoló tél végén a hóvirágban gyönyörködhet, amely mint egy szőnyeg, úgy borítja be a domboldalakat. Az erdők jellemző cserjéje a ruszkusznak nevezett szúrós csodabogyó, a faállomány elsősorban cseres, tölgyes, ezüsthársas.

Lélekszám: 241 fő

A kis zselici falu jelentős erőfeszítéseket tesz a környezet szépítésére. A víz és az áram természetes része a portáknak, nagyon jó a telefonos kiépítettség, ám a gáz és a szennyvízcsatorna még csak a jövő tervei között szerepel. Több eladó ház is van a faluban, közöttük akad olyan, amely három teleknagyságú. Hajmás vezetői szívesen látnák a telephelyet kereső vállalkozókat, az ilyen nagy terület például fűrészüzemnek kínálhatná magát. Egy befektető már megvetette a lábát, az egykori tsz-iroda és a mellette lévő telek az ősztől ládaüzemben ad helyet, s ezzel együtt a helyieknek a munka lehetőségét is kínálja. Az idén hozzáfogott az önkormányzat a hajdani iskola épületének felújításához is, korszerűsített falai közé közösségi helyiségeket, a falu házát álmodják.

A falu közigazgatásilag a szentbalázsi körjegyzőséghez tartozik, az óvodás gyerekek is oda és Gálosfára járnak, az iskolások a Szentbalázsi Körzeti Általános Iskolában tanulnak. A község egészségügyi ellátása megfelelő, hetente egyszer látogat Hajmásra a körzeti háziorvos. Az idősek és a gyerekek ellátását falugondnoki szolgálat segíti, ő gondoskodik az ebéd szállításától egészen a gyógyszerek beszerzéséig mindenről.

Hajmás vezetői a következő évektől az idegenforgalom fellendülését remélik, a térség települései közös ajánlattal várják a turistákat. Itt a háborítatlan nyugalom, az erdők szépsége kínál kikapcsolódásra lehetőséget, a szomszédos településen azonban hasznosításra váró meleg vizes kutak is vannak. A helybeliek most barátkoznak a gondolattal, hogy falusi szálláshelyet is kialakítsanak, s bekapcsolódjanak a Surján völgyi programkínálatba.

Hajmásnak érdekes a településszerkezete a régi építkezési szokások miatt, az egyes épületekhez jelentős területek tartoznak. Az önkormányzat a következő évek fejlesztései között tartja számon a járdák és vizesárkok rendezését, felújítását. A falu kevés pénzből gazdálkodik, ezért beruházásra esetleg pályázati pénzből futja, illetve várják a befektetők, a megtelepedni szándékozó vállalkozók jelentkezését.

A kilencvenes évek elején épült fel a korszerű polgármesteri hivatal a falu központjában. Ebben az épületben kapott helyet az orvosi rendelő is, ahol hetente egyszer rendel a körzeti háziorvos. Az önkormányzat idén kezdett el egy újabb beruházást, a régi iskola épületét faluházzá kívánja átalakítani, ahol egyrészt otthonra találhatnak majd a közösségek, másrészt bemutathatják a régi népi élet emlékeit.

Látnivalók:

A faluközpont ékessége a római katolikus templom, melynek falán emléktábla őrzi az első világháborúban elesett 19 és a második világégés kilenc áldozatának nevét. A templom védőszentje Nagyboldogasszony, akinek tiszteletére augusztus 15-én, illetve az ahhoz közeli hétvégén tartják a búcsút. Régen két búcsú volt, a svábok lakta településrészen a novemberi Erzsébet napja volt az ünnep. A templom 1927-ben épült, csütörtökönként és minden második vasárnap a szentbalázsi plébános, Kiss József tart szentmisét a falai között.

Igazi látványosság lett Hajmáson az a három strucc, melyeket az egyik helybeli vásárolt magának tenyésztési céllal. Amíg a három futómadár kerítés mögött szemlélhető meg, addig a környék erdejeiben szabadon gyönyörködhetünk a vadakban és a növényritkaságokban, közöttük számos védett példányban.

Ha munkára már nem is fogják a régi tűzoltókocsit, azért fontos ereklyeként őrzik, melyet teljesen felújítva állítottak ki a falu központjában. Hajmáson is az első egyesületek egyike a tűzoltó-egyesület volt még a XX. század első évtizedeiben. Napjainkban egy civil szerveződés van a faluban, a Roma Együttlét Érdekvédelmi Szervezet.

1995-96-ban újult meg az a többfunkciós épület, amely egyaránt helyet ad a test és a szellem táplálékának: magába foglalja az élelmiszer- és italboltot, de a kultúrházat és a könyvtárat is. Ez utóbbi rendszeresen nyitva tart, könyvállománya a legjelentősebb a környező települések között. A kultúrházban jönnek össze rendszeresen a nyugdíjas klub tagjai is, akik élénk társasági életet élnek.

Térkép nem megjeleníthető, mert a GPS koordináta nincsen megadva.

 

Cimkék:

Nincsenek cimkék hozzárendelve!Hírek Tagok
  Keresés  

2019. már
HKSZCSPSZV
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031