Jákó

Jákó

7525 Jákó
Tel.:
Web:jako.hu/home.html

 

Részletek:

Jákó község Kaposvártól 30 km- re nyugatra fekszik a Zselic kistáj nyugati szélén, sík területen. 61-es főútról Kiskorpád-Gige valamint Nagybajom felől is megközelíthető. Közeli város még Nagyatád és Marcali. Jákó történeti fejlődése során mindig mezőgazdasági jellegű település volt, ez napjainkban is igaz. A viszonylag jelentős erdőterületeken a faállomány zömét akác, éger, fűz és nyárfa teszi ki. Az erdőben jelentős a gím- és dámszarvas állomány, de szép számmal előfordul az őz és a vaddisznó is. Sok a gyógynövény, valamint gomba is bőségesen szedhető. Az erdőterület 90 %-a magántulajdonban van. Ezeken a területeken elsődleges a gazdasági hasznosítás, a fakitermelés.

A falunak 1900-tól vasútállomása postája és távirdája, 30-as évek elejétől rendszeres autóbuszjárata van Nagybajommal. A tanítás egy római katolikus és egy református népiskolában folyt az államosítás előtt. A falu népének kulturális igényeit a tágas faluház és az önkormányzati könyvtár igyekszik kielégíteni. A falunap június 18-adikához legközelebb eső szombaton, a búcsú október második vasárnapján van minden évben.

1969. július 1.-vel a szomszédos Nagybajom községgel Községi Közös Tanács néven közös tanácsot alakított, majd 1990. szeptember 30-án különválás után létrejött Jákó Önkormányzata.

Nevezetességek:

Kis- kápolna

Szobrot rejtő kicsiny kápolna a nagybajomi út mellett található. 1948 nyarán hatalmas vihar pusztított Jákó községben. Ennek emlékére állította a község lakossága a kis kápolnát. Évtizedeken keresztül az eseményre emlékezve, emlékeztetve június végén szent misét tartottak a szobornál.

Csépán kúria

Jákó, Kossuth Lajos utca 112. szám alatt található a Csépán kúria. A kilenc szobás, klasszicizáló épület 1832 táján épült. Csépánéktól Kacskovics Margit örökölte, majd Wellmann Oszkár állatorvos professzor vásárolta meg. Az épületet 1937-ben átépítették. 1945 után államosították. Jelenleg Jákó Község Önkormányzata található benne.

Bíró kúria

Jákó, Kossuth Lajos utca 124. szám alatt található a Bíró kúria. Eredetileg Pál Farkas földbirtokos tulajdona volt. 1900 körül a Bíró család vásárolta meg, majd államosították. 1947-től iskola működött benne, jelenleg itt üzemel a Jákói Óvoda.

Kacskovics kúria

Jákó, Kossuth Lajos utca 27-28. szám alatt található a Kacskovics kúria. A stílus nélküli L alakú, földszintes, manzárdos épület 13 szobával, nagy terasszal rendelkezik. Eredeti tulajdonosa, Kacskovics Margit 1945 után is birtokban maradt. Később lakásokat alakítottak ki benne.

Harangtorony

Jákó, Kossuth Lajos utcában található a Harangtorony, a Kacskovics kúriával szemben egy kicsinyke dombon emelkedik. A legenda szerint a domb alatt egy római kori őrtorony található. A toronytól jóval beljebb, keletre fekszik a falu régen elhagyott temetője. A magányosan álló harangtorony a II. világháború idején megkezdett, de be nem fejezett katolikus templom építésére emlékeztet. Körülötte még felfedezhetők a Kacskovics kúriához tartozó egykori park nyomai.

Református Templom

Jákóban református lelkész Fejér István. A templomot 1856-ban építették, jelenleg helyi építészeti értékkel bír. Tornyát a II. világháború alatt bombatámadás érte, ekkor az eredetit egy kisebb toronnyal pótolták. Az időközben teljesen leromlott állagú templom felújítása 2005 őszén kezdődött el. Ma egy szépen felújított templom fogadja híveket, látogatókat.

Római katolikus templom

Esperes: Lukácsi Géza A római katolikus templom a falu közepén, a temető kertjében áll. Az 1990-es években emelt egyszerű épület érdekessége, hogy - köszönhetően a hívek nagy adakozó kedvének - két Szűz Mária szobor található benne.

Térkép nem megjeleníthető, mert a GPS koordináta nincsen megadva.

 

Cimkék:

Nincsenek cimkék hozzárendelve!Hírek Tagok
  Keresés  

2019. már
HKSZCSPSZV
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031