Fonó

Fonó

7271 Fonó
Tel.:
Web:www.fonofalu.hu

 

Részletek:

Fonó Somogy megye székhelyétől -Kaposvártól- 20 km-re, a külső somogyi dombok ölelésében fekvő rendezett, szép kistelepülés. Községünk megközelíthetősége jó, a tömegközlekedés megfelelő a térségben. Fonó határában évszázados hagyományai vannak a mezőgazdaságnak, kiváló adottságú talaja a növénytermesztésnek és az állattenyésztésnek is lehetőségeket kínál.

Fonót a hivatalos iratokban 1542-ben említik először Vásárfonó, illetve Nagyfonó neveken. A falu határa ekkor káptalani birtok volt, majd egészen 1945-ig volt a Kegyes Tanítórend tulajdonában. A lakosság száma a török uralom során megcsappant, a hódoltságot követően mindössze 150-200-an éltek itt. 1773-ban Fonó 249 lelket számlált, s 1730-tól már tanítót alkalmaztak, megindult az oktatás. Napjainkra ennek csupán az emléke maradt meg, ugyanis a település mai iskolásai és óvodásai a szomszédos községekbe járnak a tudás megszerzéséért

Fonó első pecsétje 1771-ben készült, s 1856-ig használták. A települést a huszadik század elején több mint hatszázan lakták, köztük több kisiparos termelő és szolgáltató tevékenységet is folytatott. Ez az időszak jelentős gazdasági fellendülést jelentett, 1935-ben a határ több mint fele már a kisbirtokosok tulajdonában volt. Ebben az időben Fonóban gőzmalom és gépjavító üzem is működött. 1908-ban Büssüvel és Kazsokkal közös állatbiztosítási szövetkezetet hoztak létre, 1920-ben pedig gazdakör adott lehetőséget az egyesületi életre.

A II. világháború alatt Fonóban volt Tolbuhin marsall főhadiszállása, ahonnan a szovjet parancsnok csapatainak 1944-45-ös dél-dunántúli hadműveleteit irányította. A magas rangú katonai vezető jelenléte miatt a lakosságot elköltöztették. A háborút követően, az 1950-es évektől kezdve a település negyven éven keresztül először Gölle, majd Baté társközségeként szerepelt. A háborút követően állandósult a népességszám, ám 1970 után drasztikus csökkenés következett be, megindult az elvándorlás, a fiatalok másutt keresték a megélhetés lehetőségét olyannyira, hogy 1990-ben már négyszázan sem éltek itt.

Fonónak napjainkban 380 lakosa van, a legtöbben a szomszédos településeken találnak maguknak munkát. Helyben néhány vállalkozáson kívül munkalehetőség nemigen van, az egykor virágzó malom raktárépületei most üresen állnak, de befektetőre várnak. Belső-Somogy kiváló termőadottságai miatt többen mezőgazdasági vállalkozásukból tartják el családjukat. A termelőszövetkezet sajnos kevés embernek ad kereseti lehetőséget. Az elöljárók abban reménykednek, hogy a körzetbe olyan vállalkozás települ, amely majd a fonóiaknak is munkalehetőséget kínál. Épp ezért szívesen fogadják a jó ötlettel, értékes elképzeléssel jelentkezőket.

A község lakosai között meglepően magas a száma az értelmiségieknek, akik felvállalták, hogy szervezői lesznek a helyi társadalmi életnek is. A faluban kultúrház, és könyvtár is működik. Az ifjúsági klub mellé pedig a közelmúltban nyugdíjasklub alakult. Fonó Batéval közösön focicsapatot alakított, a fiúk a megyei III. osztályban vitézkednek, de reményeik szerint hamarosan már magasabb osztályban öregbítik településük hírnevét.

Fonó csendes, nyugodt és szép település. Az önkormányzat fásítással, virágosítással igyekezett komfortosabbá tenni a falut, amely a szennyvíz-elvezetés kivételével teljesen közművesített. A csatornára az elöljárók szerint a közeljövőben egy térségi társulás keretében nyílik majd lehetőségük. Az elmúlt évek legnagyobb beruházása a gázvezetékek kiépítése volt, emellett igyekeztek a járdákat, közutakat is karbantartani, s megújították a közvilágítást

Az önkormányzat igyekszik a modern kor kihívásainak megfelelni, ezért a meglévő mellé újabb számítógépek és Internet-hozzáférés vásárlását, illetve előfizetését szorgalmazzák. A Kaposvár- Dombóvár- Igal háromszögben fekvő Fonó térsége a turistáknak megfelelő látnivalót kínál, hiszen a közelben halastó van, Igalban gyógyfürdő található, a túrázást kedvelőket pedig a lankás dombok csalogatják. Fonó nagy értéke, hogy távol van a város zajától, éppen ezért nyugodt pihenést, teljes kikapcsolódást kínál.

 

Térkép nem megjeleníthető, mert a GPS koordináta nincsen megadva.

 

Cimkék:

Nincsenek cimkék hozzárendelve!Hírek Tagok
  Keresés  

2019. már
HKSZCSPSZV
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031