Simonfa

Simonfa

7474 Simonfa
Tel.:
Web:www.simonfa.hu

 

Részletek:

Simonfa nevét 1421-ben említette először oklevél Symonfalwa néven, mikor Zsigmond királytól a Tamási család kapta meg adományként Illyemindszenti János itteni birtokait.1536-ban Fanchy János és Péter voltak a település földesurai. Az 1554 évi török kincstári adólajstromban csak 6, az 1571 éviben pedig 10 házzal volt felvéve. 1598-1599-ben Dersffy Ferenc birtokaként említették az oklevelekben. Az 1660 évi dézsmaváltság jegyzékében a szigligeti vár tartozékai között sorolták fel. 1715-ben 8 háztartását írták össze, ekkor Guary Gábor birtoka volt, majd 1726-ban a gróf Harrach, 1733-ban a Hunyady családé, 1767-ben és 1776-tól a Somssich családé volt. A 20. század elején Somogy vármegye Kaposvári járásához tartozott. 1910-ben 705 lakosából 592 magyar, 112 német volt. Ebből 703 római katolikus volt.

A Kaposvár-Szigetvár közötti 67. sz. útra rövid bekötőúttal csatlakozó település a megyeszékhelytől 8 km-re délre fekszik a Zselicben. A régi iskolából 1985-ben korszerű turistaházat alakítottak ki. Ez a Meteor turistaház évente több rendezvény helyszíne, innen indul például a 4 fa körtúra, és fontos állomása a kéktúrának is. Simonfa területét és 401 lakosát tekintve kicsiny település. Egy nagy völgykatlanban fekszik, házainak elhelyezkedése festői. Neve először az oklevelekben 1421-ben bukkant fel. A XVI. század végén a szigligeti várhoz tartozott. 1767-től a XX. század közepéig a Somssich-család birtokolta. Az "alpesi" jellegű település legfőbb idegenforgalmi vonzerejét a megye legjobban kiépített, legtöbb vendéget fogadni képes turistaközpontja jelenti. A Meteor Természetbarát Turista Egyesület két turistaházat is üzemeltet, melyeket természetjárók, hazai és külföldi vadászok szinte egész évben igénybe vesznek. Az önkormányzat is üzemeltet egyet, az Ezüsthárs turistaházat, melynek befogadóképessége 20 fő.

Zsendice Sajtudvar Simonfa

A Zsedice sajtudvar a Zselic szívében  már 7 éve fogadja  a sajtkedvelőket, és állítja elő a legváltozatosabb, csak erre a tájra jellemző sajtokat. A gyógynövényekben dús legelőn, és az azon csörgedező kristálytiszta patak vizén nevelkedett kecskenyáj tejéből készült utánozhatatlan minőségű sajtok évek óta vonzzák főként azokat a sajtimádókat, akik szakítottak a trappista monotonitásával, és valami új, valami természetes és különleges ízvilág után áhítoznak. Manapság egyre nagyobb felelősség hárul ránk, hogy egészséges, és környezetkímélő élelmiszereket vásároljunk, és fogyasszunk. Sajtjaim nem hőkezelt tejből, tartósítószer és adalékanyag hozzáadása nélkül készülnek. Aki ellátogat ide, nem csak a sajtot kapja kézhez, de betekintést nyerhet a sajt előállításának menetébe a kecskétől az asztalig, hiszen nem az a legfontosabb, hogy tudjuk, hogy mit eszünk? A kecsketanya célja nem csupán a sajt előállítása és értékesítése, hanem egy rövid időutazásra csalogatni a látogatókat ezen a mesés tájon, abba az időbe, amikor még lassabban teltek a napok, amikor még hallottuk és értettük a természet hangjait, amikor az emberek közvetlenebbek voltak egymással, amikor mindennek múltja, története volt, amikor a természeti és az emberi értékek megőrzését alapvető kötelességünknek tartottuk...

Rockenbauer Pál Dél-Dunántúli Kéktúra útvonala

Szarvasfarm Bőszénfa

Nem kell hajnali vagy esti lesre menni annak, aki szarvasokat szeretne közelről látni. Bőszénfán közel ezer szép állat él a Pannon Lovasakadémia Szarvastelepén, amely Közép-Európában a legnagyobb zárttéri vadtenyésztés színhelye. A természetes körülmények között élő gímszarvasok egy része az erdőgazdaság útjáról (a Kerékkötő Csárdánál nyugat felé kell letérni) jól látható. A szarvaságazat vadasparkot is működtet, előzetes egyeztetés alapján társas vagy egyéni vadászatot is szerveznek. A hangulatos zselici dombok között fekvő kis falu, Bőszénfa ad otthont a Kaposvári Egyetem EC Vadgazdálkodási Tájközpontjának, a több mint 2 évtizedes múltra visszatekintő szarvaságazatnak. Az egykor kutatási programként indult zárttéri vadtenyészet mára már Közép-Európa egyik legjelentősebb állományává nőtte ki magát. Az 1300 hektáron elhelyezkedő birtok több mint 1500 gímszarvasnak, 300 vaddisznónak, 200 dámvadnak, 150 muflonnak és mintegy 50 őznek nyújt élőhelyet. Gazdaságunkban a nagyvadak mellett háziállatok – magyar szürke marha, rackajuh, ló, szamár, kecske és vizibivaly - tenyésztésével is foglalkozunk. Változatos és sokszínű tevékenységünk egyedülálló Magyarországon. Egy ágazaton belül megtalálható a takarmánytermesztés, az erdő- és a vadaskerti gazdálkodás, a vadászat, a vadhúsfeldolgozás és a turizmus is. A Kaposvári Egyetemmel együttműködve számos kutatási programban veszünk részt és hozzájárulunk hallgatóinak képzéséhez, gyakorlati tapasztalatszerzéséhez is. Szeretettel várjuk gazdaságunkban, ahol érdekes, különleges programokkal és látnivalóval állunk rendelkezésére.

Kardosfa

Kardosfa egy valóban érdekes, változatos és tájképileg, természetrajzilag egy rendkívül gazdag tájba illeszkedik, amely az élmények mellett egyúttal felelősséget is ró az ide látogató számára. Nem csak a ma embere számára kell ezt a tájat mai formájában megőrizni, hanem a jövő természetkedvelő generációi részére is.

 

Térkép nem megjeleníthető, mert a GPS koordináta nincsen megadva.

 

Cimkék:

Nincsenek cimkék hozzárendelve!Hírek Tagok
  Keresés  

2019. feb
HKSZCSPSZV
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728