Kiskorpád

 

Részletek:

Kaposvártól 16 km-re a 61-es út mellett fekszik a több részes település. 1324-ben említik írásos formában Kupad néven. 1726-tól a Sárközy család birtoka. Az 1790-ben készült térképészeti felméréskor volt egy kőből épült temploma és három szilárd anyagból épített nemesi udvarháza. A református templomot 1792-ben Sárközy János építtette. Sárközy vendége volt a községben Csokonai Vitéz Mihály, amikor 1798-99-ben Somogyban tartózkodott. Több verse is itt született. A falu határában ered a Kapos folyó és a Koroknyai árok. Nyolc halastó gazdagítja vízrendszerét. A környező erdők nagyvadban gazdagok.

A hajdani Szent Iván, Hertelend, Lók, Kaposszéplak és Zoltánpuszta egy-egy része a településnek. Az egykor állami gazdasági gyümölcsöst vállalkozók működtetik. A volt ifjúsági tábor épülete szálloda és étterem. A későbarokk református templomot 1994-ben felújították. Háromszög alakú alaprajzával, boltozatos belső kialakításával jelentős építészeti emlék A falu fontos ünnepe a szeptemberi búcsú és szüreti felvonulás. A falu lélekszáma megközelíti az ezer főt. A település európai hírű szülötte Kozma Lajos építész és bútortervező. Az elmúlt években felújították a sportöltözőt, óvoda épületet bővítették egy újabb csoportszobával, elkészült a zártkertek villamosítása.

A falu kulturális élete élénk. Külföldön is roptak már táncot a kiskorpádi asszonyok Horvátországban szerepelt az asszonytánccsoport. A tizenkét táncos lábú hölgyet egy falunapra hívták meg. Az általában 18-20 fős csapat rendszeresen fellép a település és a környező községek rendezvényein is. Ezen kívül visszatérő résztvevői a kadarkúti néptánc gálának.

A helyi civil szervezeteket az önkormányzat anyagilag rendszeresen támogatja. Ezek közé tartozik a sportegyesület és a polgárőrök egyesülete is. A polgárőrség 2005 júniusában alakult és a kezdeti nehézségek után eredményesen működik. Jól őrzik éjszaka a falut. Az éjszakai járőrözéseknek köszönhetően nőtt az emberek biztonságérzete.

Története

Villa Curpad alakban említi egy 1324-es oklevél. A néhány évvel későbbi pápai tizedjegyzék már helyi plébániáról tett említést. A település több török adólajstromban is szerepel. A 18. század elején Pusztakorpádként említik, a század második felében már jobbágyfalu. Főbb birtokosai a Sárközy, Visy és Tallián családok voltak. Késő barokk református temploma a 18. század végén épült. 20. század eleji források említést tesznek gőzmalomról, cement- és cserépgyárról.

Nevezetességei

Késő barokk református templom (XVIII. század)

Híres emberek

Itt született 1884. június 3-án Kozma Lajos építész, iparművész, grafikus.

 

Térkép nem megjeleníthető, mert a GPS koordináta nincsen megadva.

 

Cimkék:

Nincsenek cimkék hozzárendelve!Hírek Tagok
  Keresés  

2019. már
HKSZCSPSZV
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031