Kercseliget

Kercseliget

7256 Kercseliget
Tel.:
Web:www.kercseliget.hu

 

Részletek:

Kercseliget 3 megye határán fekszik (Somogy- Tolna- Baranya). Ezt egy nemrég felállított kopjafa is jelzi. Az egykori zsáktelepülés mivoltát a mai időkre elvesztette, mivel elkészült a már régóta tervben lévő összekötő út (2 km) Kercseliget és Jágónak között.

Története

Első okleveles említésekor, 1332-ben egyházas hely volt. A középkori település a török támadások következtében elnéptelenedett és csak a XVIII. században népesült be újra. A XVIII. század közepén gróf Niczky Kristóf (Niczky Christophorus) tárnokmester vásárolta meg. Később az 1700-as években említik ismét, mint puszta. A 18. században a Madarász és Hunyady, majd 1859-től a Maár és Pallavicini családoknak voltak itt birtokaik. Az 1700-as években beköltözött német telepesek, kertecske, ligetecske néven illették a települést. Ebből alakulhatott ki mai neve. Más források szerint a település neve a Kercse magyar személynévből származtatható. A település műemlék jellegű épülete az 1800-as évek elején épült klasszicista stílusú Maár kastély. A szintén műemlék katolikus templomot 1770-ben emelték és az 1895-ös átépítés során nyerte el mai formáját. Korábban téglagyár, valamint, heti nagy állatvásár(vásártér) is működött. A Maár kastélyban az államosítás után, mint annyi sok hasonló épületben, volt benne bérlakás, kultúrház, posta, pinceklub és párthelyiség, valamint könyvtár is. 1998-ban adta el a Községi Közös Tanács egy kft-nek, azóta sajnos cserélődnek a tulajdonosok. Több befektető visszalépett, meglátva a bozóttá vált 2 hektárnyi egykori csodaszép parkot. Jelenleg teljesen elhagyottan pusztuló állapotban van. A faluban 80%-os a munkanélküliség, ha megjavul a kastély állapota, új munkahelyet adhat a falu lakosainak. Termálvíz is van a kastélypark alatt. A kastély, a strand, a melegvíz eltarthatná a kúria új gazdáit, s a községet is.

Nevezetességei

  • Maár-kastély
  • Római katolikus templom.
  • Kercseligethez tartozó Bükkpusztán is található egy kisebb Maár kastély.
  • A községben Kercseligeti Gyöngyszemek néven roma folklór hagyományőrző együttes működik.
  • Valamint egy híres kercseligeti idősekből álló népi hagyományőrző énekkar, időnként jágónaki és nagyberki tagokkal kiegészülve

 

Térkép nem megjeleníthető, mert a GPS koordináta nincsen megadva.

 

Cimkék:

Nincsenek cimkék hozzárendelve!Hírek Tagok
  Keresés  

2019. feb
HKSZCSPSZV
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728