Hencse

Hencse

7532 Hencse
Tel.:
Web:www.hencse.hu

 

Részletek:

A szép természeti környezetű települést a külföldiek felfedezték maguknak, már osztrák és svájci állampolgár is vásárolt házat magának. A faluban most épül egy teleház, amely a közösségi élet helyszíne lesz. A 25 millió forintosra tervezett beruházáshoz a golfcentrum tulajdonosa segíti a falut, az épületben majd helyet kaphat a könyvtár, a kulturális rendezvények terme, s ott épül ki a falu informatikai bázisa.

A Zselic és a Belső-somogyi homokvidék határán fekszik Hencse, azon az úton, amely Kadarkutat Szigetvárral köti össze. A faluba érkezőnek nyomban szembeötlik egy régi kúria, melyet hajdani szépségéhez méltón újított fel mai tulajdonosa. A kastély a környék egykori birtokosának, a Márffy családnak az otthona volt a XX. század közepéig, ma pedig az épület és parkja egy európai hírű üdülőközpontnak és golfpályának ad helyet. A park természetvédelmi terület, ahol az ország legnagyobb, 400 éves tiszafája található.

Hencse történetéről 1402-ből származik az első írásos adat, amikor Henche alakban említette egy oklevél. Abban az időben a szomszédos Hedrehely mezővároshoz tartozott, melynek itt volt a vámhelye. A török hódoltságot követően jelentős fejlődésről adnak hírt a krónikák, a falunak a XVIII. századtól az Erdődy, a Czindery, a Mérey és a Márffy családok voltak a birtokosai. 1799-ből származik az történet, amely szerint Csokonai Vitéz Mihály Hencsén is járt somogyi barangolása közepette.

A huszadik század elejére a település lakóinak száma elérte az ezret, a falu társadalmában számottevő volt az iparosok aránya. 1920-ban Hencsének volt iskolája, működött egy könyvtára és civil szerveződésként jött létre a dalegylet és az ifjúsági kör. A II. világháború után a Márffy birtok egy részét felosztották a cselédség között, minden házaspár 6 holdat kapott. A birtok gyümölcsösei az 50-es évektől a Bárdibükki Állami Gazdaság tulajdonába kerültek. A földosztás komoly előrelépésnek számított, hamarosan új utcát nyitottak, négy tantermesre bővítették a iskolát, művelődési ház épült és bevezették a villanyt. Az első termelőszövetkezet 1952-ben alakult, de négy év után feloszlott. A következő 1958-ban jött létre, majd a hetvenes években egyesült a kadarkúti tsz-szel.

A rendszerváltás után néhányan magángazdálkodásba kezdtek, a környező földek egy részén pedig egy osztrák érdekeltségű mezőgazdasági vállalkozás működik. A XX. század utolsó évtizede újabb lendületet mutat a faluban, elkészült az orvosi rendelő, a római katolikus közösség új templom építésébe fogott, a golfpálya pedig sok érdeklődőt vonz a faluba. Hencse utcaképe folyamatosan változik, szépül, a lakásokat korszerűsítik, tetőtér-beépítéssel bővítik.

Hamarosan megújul a régi református templom is, melynek közelében minden kényelemmel felszerelt vendégházak készülnek a golfcentrum vendégei számára. Hencse ezenkívül még két fontos fejlesztés előtt áll, amelyek megvalósulása a teljes infrastrukturális ellátottságot eredményezi a zselici településen: az önkormányzatnak és a lakosságnak a gázhálózat és a szennyvízhálózat kiépítése ad a következő években feladatot.

Hencsében megfelelő színvonalú szolgáltatások állnak a helybéliek rendelkezésére. A falu központjában található az élelmiszerbolt, szomszédságában egy vendéglő áll, szemközt pedig a polgármesteri hivatal és az orvosi rendelő. Ezen a központi helyen kezdték el építeni a közösségi célokra tervezett teleházat is.

A felnőttekhez hetente egyszer, a gyermekekhez kéthetente jön helybe az orvos, a fogorvosi ellátás Kadarkúton biztosított, mint ahogy gyógyszertár is a szomszédos településen található.

Lélekszám: 440 fő

A hajdan református községben ma már a lakosság nagyobb része a római katolikus hithez kötődik. A régi református templom most felújítás előtt áll, a munkákhoz Bánhidy Pál, a golfcentrum tulajdonosa segíti a falut. A katolikusoknak szintén régi vágya volt, hogy saját templomukban hallgathassanak szentmisét, amely mára megvalósult. A templom alapkövét 1996-ban rakták le az önkormányzat által adományozott telken.
A kúria a 1813-15 között épült klasszicista stílusban. Tulajdonosa a környék birtokosa, a Márffy család volt egészen a II. világháború végéig. A kastély parkját a XIX. század végén Márffy Béla alakította ki, számos faritkaság található benne. Az egykori földesúr leszármazottai ma is szívesen visszatérnek Hencsébe, tartják a kapcsolatot a falu lakóival. Mai tulajdonosa magas színvonalú idegenforgalmi szolgáltatást nyújtó golfcentrumot épített ki Hencsén, ahová a világ számos országából jönnek a sport szerelmesei. A létesítmény a helybélieknek munkalehetőséget biztosít.

A polgármesteri hivatal kertjében állították fel az I. és a II. világháború áldozatainak emlékművét. A kőbe vésett 19 nevet méltón őrzi a hencseiek emlékezete.
A vidék gazdag gyógynövényekben, a legelők megtalálható a természet számos orvossága, például a kamilla, a cickafark, a csalán, az útifű, a körömvirág és a bodza.

Térkép nem megjeleníthető, mert a GPS koordináta nincsen megadva.

 

Cimkék:

Nincsenek cimkék hozzárendelve!Hírek Tagok
  Keresés  

2019. feb
HKSZCSPSZV
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728