Visnye

 

Részletek:

Kaposvártól 38 km- re délnyugatra a Zselic erdő borította dombjai között meghúzódó egyik zártabb, legérintetlenebb településcsoport. Vasútja nincs, közút köti össze a megyeszékhellyel és a környező településekkel. Turisztikai adottságai kiválóak, természeti szépsége szinte páratlan. Neve először 1443-ban fordult elő Nysnye alakban, Hedrehely mezővároshoz tartozóként. Már akkor több településrészből állt. Több birtokosa is volt az elmúlt századokban. 1925-ben, a szétszórt településen még 1300-an éltek. 7 önálló hegyközséget tartottak nyilván. Református temploma 1856-ban épült, de tornya csak 1881-ben készült el. A század elején református elemi iskola is működött a községben.

A településcsoport pusztulása, elnéptelenedése az utóbbi években megállt, sőt Visnyeszéplak - bár burkolt útja sincs - fejlődésnek indult, az érintetlen, szép környezet városi lakosokat vonzott ide. A természeti viszonyok hagyományosan az erdő- és mezőgazdálkodásra nyújtottak lehetőséget. Elzártságának köszönhetően a II. világháború viharai elkerülték. Termelőszövetkezete 1961-ben alakult, faüzemet létesítettek, az egyéb faipari termékek mellett a fő profil a koporsókészítés volt. A szövetkezet tönkrement, jelentős elvándorlás indult meg. A régen híres visnyei szőlőhegyek is tönkrementek. A rendszerváltás után, a kárpótlás során, mindössze néhány gazda kezdett ismét magángazdálkodásba.

A tulajdonosok többsége bérbe adta földjeit. Területeiken magyar származású holland tulajdonos alakított ki 1500 hektáros gazdaságot. Részben ő, részben az erdőgazdaság biztosít munkaalkalmat az itt élőknek, de néhányan Kadarkútra járnak dolgozni. A szövetkezet megszűnésével viszonylag magas lett a munkanélküliség. Az elöregedő településről az iskolások és az óvodások Hedrehelyre járnak.

A kereskedelmi és az orvosi ellátás megfelelő a településrészeken, művelődési terem ad otthont a közösségi rendezvényeknek, könyvtár várja az olvasókat. Ma már csak Visnyeszéplakon és Visnyén gyűlnek össze búcsúra. Visnye és Széplak közelében van a Zselic egyik leghíresebb betyárjának, Nagy Pálnak - közismerten: Pali betyár - sírja. Ma is gondozott környéke nemcsak kedvelt kirándulóhely, hanem a diákok táborozó helye is.

Térkép nem megjeleníthető, mert a GPS koordináta nincsen megadva.

 

Cimkék:

Nincsenek cimkék hozzárendelve!Hírek Tagok
  Keresés  

2019. már
HKSZCSPSZV
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031