Zselici Csillagoségbolt-park

 

Részletek:

Duna-Dráva Nemzeti Park

A Duna-Dráva Nemzeti Park hosszú, szalagszerűen elnyúló területeinek értékeit meghatározza az ártéri területek gazdag növény- és állatvilága. A folyók mentén húzódó vizes élőhelyek egész Európában egyedülálló értéket képviselnek. A nemzeti park kiterjedése közel 50 ezer hektár, területe a Duna mentén a Sió-torkolattól az országhatárig tart, míg a Dráva teljes magyarországi szakasza nemzeti parki védelmet élvez.

A Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság a természetmegőrzési tevékenység mellett kiemelt feladatai közé sorolja az oktatás, ismeretterjesztés és a természetközeli idegenforgalom fejlesztését. Az értékek megismerését túraútvonalak, tanösvények, tematikus térképek és kiadványok segítik, a területek alapos megismerését információban és élményekben gazdag szakvezetések szolgálják.

www.ddnp.hu

A "nemzetközi csillagoségbolt-park" (International Dark Sky Park) címet a Nemzetközi Csillagoségbolt Szövetség alapította. Európában elsőként a Zselici Tájvédelmi Körzet nyerte el - a skóciai Galloway Parkkal közösen - ezt az elismerést 2009. november 16-án.

Miért van szükség ilyen parkok létrehozására? Az elmúlt évtizedekben rohamosan csökkent azon területek mérete, ahonnan a csillagos égbolt, a Tejút zavaró fényektől mentesen látható. Az emberi települések és létesítmények növekedésével a fölösleges fényki-bocsátás is egyre növekszik. Ennek az a követ-kezménye, hogy a csillagos égbolt látványa eltűnik, gyermekeink úgy nőnek fel, hogy nem ismerik sem a Tejutat, sem a Fiastyúkot. A csillagos égbolt az emberiség kulturális örökségének is része, az éjszakai ég látványát is meg kell óvnunk a jövő nemzedékei számára. Mindezeken túl nagyon sok faj él a természetben - például rovarok, madarak, denevérek - amelyeket zavar az ember által telepített mesterséges fényforrások által a természetbe kibocsátott fény.

A magyarországi csillagoségboltpark program 2006 szeptemberében indult, a fényszennyezés témakörében Pécsett megrendezett konferencián, amelyen együttműködési megállapodást kötött a Magyar Csillagászati Egyesület és a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság a zselici kezdeményezésről. Három éves előkészítés, folyamatos mérések, és a felek együttműködésének eredménye, hogy Európában elsőként terjesztették fel a Zselici Tájvédelmi Körzetet nemzetközi csillagoségbolt-park címre 2009. szeptember 18-án.

A Zselicben a lakott területektől, városoktól távoli, világítás nélküli helyen olyan látvány tárul a túrázók elé, amilyen nemcsak Magyarország, hanem egész Európa területén is ritkán adatik meg. Naplemente után derült, felhőtlen égbolt esetén a csillagos égbolt megfigyelésére lesz lehetőség Európa egyik legkisebb fényszennyezésű területén, csillagász szakember segítségével. A résztvevők távcsővel figyelhetik meg a szabad szemmel nem látható jelenségeket, és számtalan érdekes információt tudhatnak meg a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi őrétől.

A túra résztvevőinek létszáma korlátozott, ezért előzetes jelentkezés szükséges!
Telefon: 30/405-4571

Gyülekezőhelyek:
- Bánya, Panoráma Panzió parkolója 
- Hotel Kardosfa 

Túra hossza, időtartama: 5-6 km, 3 óra

Részvételi díj: Felnőtt: 800 Ft/fő; 18 éves korig: 600 Ft/fő

Minimális díj: 12.000 Ft.


Fontos a szúnyogok és a kullancsok elleni védelem, a kényelmes bakancs és az időjárásnak megfelelő túrafelszerelés megválasztása.
A programon mindenki saját felelősségére vesz részt!

Térkép nem megjeleníthető, mert a GPS koordináta nincsen megadva.

 

Cimkék:

Szabadidős tevékenység, Túrázás,Hírek Tagok
  Keresés  

2019. már
HKSZCSPSZV
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031