Kaposszerdahely

Kaposszerdahely

7476 Kaposszerdahely
Tel.:
Web:www.kaposszerdahely.hu

 

Részletek:

Kaposvártól alig néhány kilométerre délnyugatra, a Zselic kapujaként párhuzamos szelíd dombvonulatok között meghúzódva fekszik Kaposszerdahely. A megyeszékhelyt elhagyva dombokon és lankákon át kanyarog az út, melyet kétoldalt fás-bokros sáv követ. Mielőtt beérnénk a faluba, egy jobbra elkanyarodó út bejáratánál büszkén hirdeti a vésett fatábla: Tókaji parkerdő. Az erdő sétányai között meghúzódó halastavak, a háborítatlan környezet vonzza a kirándulókat.

A község hosszú - szintén kanyargós - fő utcáján haladva megcsodálhatjuk a Zselici Vadvirág Út három nagyméretű fa szobrát. A településen áthaladva először a posta, az általános iskola, majd a polgármesteri hivatal, végül a neoromán stílusú templom magasodik. Az út itt élesen jobbra kanyarodik, hogy átíveljen a Berki patak fölött. Itt a völgyben többnyire mezőgazdasági földek fekszenek. A híd környékéről látszik Kaposszerdahely elrendeződése. A Kossuth utca házai lágyan ereszkednek a patak völgyébe, mögöttük pedig már domb magasodik. A lankák közepén nemrég nyitott utcákban épülnek a házak, a meredek oldalakon helyiek hétvégi telkei fekszenek még kis pincéikkel. A vízfolyás túloldalán is hasonló a látvány.

A falu bővítését épp ezért oldották meg a dombtetőkön, ahol két új lakóövezetet is létrehoztak. A városhoz közeli szép környezet és a zselici tájvédelmi körzet vadregényes tája a turisták és a kirándulók kedvelt célpontja. Számos túraútvonal is áthalad Kaposszerdahelyen, s annak idején még Rockenbauer Pál is megcsodálta e helyet. A csendet csak néhány autó zaja töri meg, amely áthalad Szenna és Szilvásszentmárton felé, ahol az út is végződik. Nem véletlen, hogy több képzőművész is lakóhelyének választotta ezt falut, amely tökéletes az alkotásra. A folyamatos madárfütty, a friss levegő és a szélben lengedező virágillat, valamint a barátságos vendégszerető lakosok teszik Kaposszerdahelyt a Zselic egyik gyöngyszemévé.

Kaposszerdahelyen és környékén elsősorban a természet közelsége, a szabadság érzése fogja meg az embert, hiszen a megyeszékhely mindössze öt kilométerre fekszik, mégis mintha új világba csöppent volna az ideérkező. A városi nyüzsgésnek, forgalomnak, zajnak nyoma sincs. A zselici domboldalak tövében húzódó falu önmagában is gyönyörű látványt nyújt. Mindez akkor teljesedik ki, ha az utazó felkapaszkodik valamelyik lanka tetejére, s onnan szemléli a tájat. A Szenna felé vezető út mentén kanyargó régi falut, és a szemben lévő dombtetőn fekvő új családi házas lakóövezetet.

Ezt tarkítják a szőlős- és gyümölcsöskertek, valamint a ligetes területek Számos túraútvonal is átvezet a községen, s sokan megcsodálják a nyolc méter magas löszfalat a horhós úton. Ennek a látványos természeti értéknek a jellegzetessége nyáron tapasztalható. Ha a fák lombkoronája összenő az út fölött, szinte az egész sötétségbe borul, természetes alagútként vezetve a sejtelmes világba.

Tókaji Parkerdő

Kaposszerdahely és Kaposvár között terül el a mintegy 160 hektáros parkerdő, amely a Zselici tájvédelmi körzet része. A két nagy halastó és az erdő egybefüggő varázsa festőivé teszi e tájat. A területet számos ösvény hálózza be, s a kikapcsolódást segíti elő az erdei tornapálya is. Ideális kirándulóhely iskoláknak, csoportoknak, és a családoknak is. A szabadtéri sütés-főzési lehetőség adott, s egy menedékház is áll a tavak mellett. A parkerdő szélén terül el a fenntartó SEFAG Rt. lőtere is, ahol koronglövő és korongvadász versenyeket tartanak. Gyakoriak a nemzetközi rendezvények is.

Pazderjási víztározó

A Rákóczi utca végén, a domb tövében bújik meg a Pazderjási tároló. A halastó építését 1998-ban kezdték el, s két évvel később készült el teljesen. A hat és fél hektáros vízfelület egyik oldalát nádas borítja, a másik parton pedig egy sétány vezet végig. Az árnyékos út fölé a domboldal fáinak koronája magasodik. Az út felőli bejáratnál asztalokat, padokat és egy esőbeállót épített a fenntartó. Csend nincs a környéken, hiszen a békák kórusa szinte eget-zengetően hangzik. A víztükrön csaknem fél tucat réce úszkál - a tóból kiálló nádszigetekre rakták fészkeiket. Rajtuk kívül néhány más vízimadár is feltűnik a környéken, míg a domboldal erdejéből a kakukk szava hangzik. A tónak azonban akadnak kéretlen négylábú látogatói is. A horgászok szerint egy vidra is lakhelyéül választotta e helyet, s rendszeresen dézsmálja a halállományt. Nyomait néha fel lehet fedezni a parti iszapban is.

A halastavat süllővel, ponttyal, amurral és csukával telepítették be. A kezdeti időkben a horgászegyesület korlátozta a horgászatot a halak védelme érdekében. Ennek köszönhetően már 87 centis csukát és 50-55 centiméteres pontyot is akasztottak a szerencsésebbek. Falunapkor mindig rendeznek horgászversenyt mindenki nagy örömére. Mivel a tó a turistaútvonalon fekszik, sok természetjáró fedezte fel magának ezt az eldugott helyet. A tó gondozását a Pazderjási horgászegyesület végzi, melynek jelenleg csaknem 100 tagja van. Bővebb információ és napijegy a sarki vendéglőben kapható.

Római katolikus templom

A falu közepén, a Kossuth és a Petőfi utca sarkán áll a római katolikus templom és a plébánia. A torony karcsún tör az ég felé, mely szinte a falu egész területéről látható. Az épületet örökzöldek veszik körül, előtte egy kereszt áll, melyet ifjabb Papp István emlékének állítottak. A templomot egyébként a 30-as években emelték neoromán stílusban. A helyiek nagyon büszkék rá, hiszen a gazdasági válság éveiben készült. Jelenleg helyi védettség alatt áll.

A Vadvirágos út

Kaposszerdahelyen járva több helyen is láthatók azok az embermagasságú fából faragott szobrok, melyek Horváth Béres János keze munkáját dicsérik. A helyben élő és alkotó faszobrász az ezredfordulón készítette el a zselici Vadvirágos út című sorozatát, mely a kaposvári megyeházától vezet Szilvásszentmártonig. A védett és ritka növényeket ábrázoló alkotásokat vastag tölgyfa törzsébe vájta készítőjük. A XXI. század tiszteletére emelt 21 alkotásból három - a mocsári nőszirom, az ökörfarkkóró és a kontyvirág - látható Kaposszerdahelyen.

Közterületi látnivalók

A falu közterületén több emlék is őrzi a múltat. Van amelyiket az elmúlt évtizedben állítottak, de némelyik már csaknem száz éve áll a rendületlenül. Az egyik kereszt épp a polgármesteri hivatallal szemben áll. 1912-ben állíttatta Isten dicsőségére Hovalész Pál és neje Szantner Anna. Egy másikat a templom elé emeltek, s ifj. Papp István emlékének szentelték.

A templommal szembeni téren áll a világháborúkban elesett Kaposszerdahelyi hősök névsorát tartalmazó emlékoszlop. Körülötte lévő kis kertet színes árvácskákkal ültették be. A világégések áldozatait nem hagyják elfeledni a helyiek, rendszeresen gondozzák, s minden évben megkoszorúzzák az elődeikre emlékeztető kőoszlopot.

Az erdélyi testvértelepüléssel, Farcáddal közös jó kapcsolatra hívja fel a figyelmet a székelyföldi falu által ajándékba adott két emlékmű. Az egyik egy harangláb, melyet a temetőkapuban helyezkedik el, a másik pedig a Trianoni emlékmű a Petőfi utcában. Két faragott kopjafából áll - egyik a székelységet, a másik a magyarságot jelképezi - előtte pedig egy gránittömb a történelmi Magyarország térképével és felirattal.

A helyi alkotók közül Gőbölös Attila szobrászművész is felajánlotta segítségét a falu szépítéséhez. Szent István bronz mellszobrát készítette el, melyet a Millennium alkalmából avattak fel a falu egyik díszparkjában. Érdekesség, hogy Gőbölös Attila még egy Szent István szobrot készített, melyet Farcádon állítottak fel a barátság jelképeként.

Térkép nem megjeleníthető, mert a GPS koordináta nincsen megadva.

 

Cimkék:

Nincsenek cimkék hozzárendelve!Hírek Tagok
  Keresés  

2019. már
HKSZCSPSZV
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031