Szenna

Szenna

7477 Szenna
Tel.:
Web:www.szenna.hu

 

Részletek:

Földrajzilag a Zselic része, Kaposvártól 8 km- re délnyugatra terül el. Területének egy része a Zselici Tájvédelmi Körzethez tartozik.

A 16. századi oklevelek Zana, illetve Zenna néven is említik, a kaposvári vár tartozékaként. 1715 körül a terület az Esterházy család birtokába került. A reformáció terjedésével a falu lakosai először evangélikusok voltak, majd csatlakoztak a reformátusokhoz. Első templomuk az 1600-as években épült. A két világháború között a község gazdagnak számított, de a földterület szűkössége miatt csak intenzív szarvasmarhatartást folytatott, fát árult és fuvarozni járt. Ekkor váltak híressé a Szennán nevelt csikók.

Látnivalók:

Szabadtéri Néprajzi Múzeum

A szennai Szabadtéri Néprajzi Gyűjtemény Somogyban, az országban egyedülállóan, helyi kezdeményezésre egy élő faluban létrejött falumúzeum. Célja a somogyi faépítkezés legszebb, napjainkig fennmaradt emlékeinek megmentése, az objektumok szabadtéri néprajzi gyűjteménybe történő áttelepítésével. Az áttelepítés a hitelesség igényével, az eredeti faelemek lehető legnagyobb mértékű megtartásával, a hagyományos anyagok és a hagyományos technika alkalmazásával történt. A gyűjtemény Szennában történő létrehozását a falu népi építészeti hagyományai, a még itt, eredeti helyén található népi talpas ház (Zóka Peti Lidi néni-féle, 1848-ban épült lakóház - ma turistaszállásként is működik), a település táji adottságai, valamint a kiemelkedően szép, festett, kazettás mennyezetű templom indokolták.

A Szennai Önkormányzat területén elhelyezkedő, a Somogy megyei Rippl-Rónai Múzeum kezelésében lévő szabadtéri múzeum Knézy Judit néprajzi koncepciója, L. Szabó Tünde építész és társai tervei szerint, Szigetvári György bábáskodásával jött létre. Az Europa Nostra díjas (1980) múzeum hírnevéhez nagy mértékben hozzájárult Csepinszky Mária egykori múzeumvezető is, akit tevékenysége elismeréseként Szenna Község Képviselő-testülete 2000-ben a község díszpolgárává választott.

Az első lakóépületet 1975-76-ban telepítették át, és 1978-ban nyitották meg. Az építkezés, a múzeum fejlesztése azóta szinte folyamatos. Ma már öt porta áll az egy utcából álló, múltidéző épületsoron. A lakóházakon, és a hozzájuk tartozó gazdasági épületeken kívül több pince és présház is megtekinthető. Legújabb építménye egy gépszín. A múzeum területén található Somogy megye egyik legszebb műemléke, a festett kazettás mennyezetű, népi barokk stílusban épült református templom is.

A múzeum területén gyakran rendeznek hagyományőrző foglalkozásokat. A fogadóépületben Falusi Béla és Falusiné Terjék Éva fazekasok habán edényei, valamint Gosztonyi Zoltán fa- és csontfaragó művész munkái tekinthetők és vásárolhatók meg. Itt kapott helyet egy szatócsbolt is.

1981.-ben Europa Nostra-díjat érdemelt az élő falu közepén kialakított múzeumfalu (Rákóczi u. 2.) - az építésük helyén darabjaikra szedett, majd a múzeumban újra felépített, középkori építésmódot őrző műemlékházak szabadtéri gyűjteménye. Mintha igazi falu lenne: a fatornácos, füstöskonyhás házak mellett találjuk a bognárműhely, a pálinkafőző, a présház és az istállók faépítményeit. Nincs két egyforma virágdísz a 117 között, mely a református templom festett, kazettás mennyezetét 1787 óta díszíti. A közeli, erdőkben gazdag, 9042 hektár kiterjedésű Zselici Tájvédelmi Körzetet védett növények és állatok sokasága népesíti be: természetjáró túrákhoz ideális vidék.

Református templom

Szabadtéri Néprajzi Gyűjtemény látványosságai közt kiemelkedő szerepet játszik az 1785-ben, népi barokk stílusban épült református templom, Somogy megye egyik legszebb műemléke.

A templom belső berendezését Nagyváthy János asztalosmester készítette (nevét és az építés idejét az északi karzat írott kazettáján örökítette meg). A festett karzatok, a padok mellvédei, a mennyezeti kazetták a reneszánsz óta fennmaradt szépmíves mesterség legszebb motívumait őrzik (különösen jellegzetes a sellőfigurás kazetta). A templom mennyezeti kazettáit az 1949 évi helyreállításkor Z. Soós István, kaposvári festőművész rekonstruálta, eredeti minták alapján.

Vadvirág út

A "Vadvirág Út" a Zselic tájegységben található őshonos, védett vagy fokozottan védett lágyszárú növényfajok közül 12 növényt örökít meg. A szoborcsoport a Kaposvár-Szilvásszentmárton útvonal mellett látható. Az első virág a Megyeháza előtt, az utolsó pedig a szilvásszentmártoni Faluház udvarán található.

Szennában a Duna-Dráva Nemzeti Park irodája előtt, a Posta előtt  a Denna Vendéglővel szemközti parkolóban és a Szenna Pack Kft. telephelye előtt helyezkednek el a fatörzsből faragott 2 méter magas alkotások.

A szobrok alkotója Horváth-Béres János kaposszerdahelyi faszobrász.

Székelykapu

Milleniumi Emlékfal

 

Térkép nem megjeleníthető, mert a GPS koordináta nincsen megadva.

 

Cimkék:

Nincsenek cimkék hozzárendelve!Hírek Tagok
  Keresés  

2019. már
HKSZCSPSZV
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031