Kaposfő

Kaposfő

7523 Kaposfő
Tel.:
Web:www.kaposfo.hu

 

Részletek:

Kaposfő község, amelyet 1942-ig Szomajomnak neveztek, Somogy megye középső részében, (Belső Somogy) Kaposvártól nyugatra, 15 km-re fekszik. A Kaposfő elnevezés kettő, már a középkorban is lakott puszta, Alsó és Felsőkaposfő emlékét őrzi. Itt található a Kapos folyó forrása. Területe inkább síkság, csak az északi részén emelkednek alacsonyabb dombok. A déli része mélyen fekvő mocsaras lapály, amelyben a Kapos folyó vonul végig. Kaposfőt szinte csak a Cingető-patak választja el Kaposmérőtől. A településen 571 ház ál. A községben a 61-es számú főút mentén bicikliút húzódik, amely a turizmus szempontjából is kedvező. Az Árpád-házi királyok alatt a falu királyi várbirtok volt, ezt egy 1275. évi oklevélben olvashatjuk.

A XIV-XV. században Zomaym alakban gyakran szerepelt a neve az oklevelekben. A XV. században a települést a Méreyek, a Szákosfalvyak, a Kalaák, az Ozoraiak és az Osztopáni Perneszyek birtokolták. Kaposfő nevezetességei közé tartozik a katolikus, illetve a református templom, az 1956-os emlékmű, a jó minőségű boráról híres két bortermő terület, illetve az Európa-park. Napjainkban a lakosság kulturális igényeit a művelődési ház és a könyvtár igyekszik kielégíteni, emellett a kaposfői civilszervezetek is hozzájárulnak a kulturális élet színesítéséhez. Rendszeresen szerveznek karácsonyhoz és húsvéthoz kötődő hagyományőrző játszóházakat, az egészséges életmódról szóló előadásokat, illetve hagyományos sváb és magyar táncbemutatókat.

A településen minden évben megrendezésre kerül a már hagyományosnak számító falunap a civilek és az önkormányzat szervezésében. A rendezvények minden évben a 2003-ban átadot Európa-park ad otthont. A park az idelátogató turisták számára kedvező pihenésre és kikapcsolódásra, illetve a családok, fiatalok szabadidejének hasznos eltöltésére is kiválóan alkalmas helyszín.

Az ivókúttal ellátott pihenőpark mellett sportolásra alkalmas füvesített terület, illetve egy kis és egy nagy focipálya is helyet kapott. A községi civil szervezetek működésének eredményeként Kaposfőn hagyománnyá vált a minden év márciusában megrendezésre kerülő borszemle, mely a helyi bortermő vidék gazdáinak borait minősíti, illetve a szeptemberi szüreti felvonulás. Kaposfő a III. Leader körút egyik állomása.

 

Térkép nem megjeleníthető, mert a GPS koordináta nincsen megadva.

 

Cimkék:

Nincsenek cimkék hozzárendelve!Hírek Tagok
  Keresés  

2019. már
HKSZCSPSZV
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031