Patca

Patca

7477 Patca
Tel.:
Web:www.patca.hu

 

Részletek:

Patca Somogy megye legkisebb községe Kaposvártól 13 km-re délnyugatra, a Zselic Tájvédelmi Körzet határán fekszik. Területe 4,96km2. A falut körülvevő erdők, dombok lábánál több forrás található, amelyek hűsítő vizét a Csörge-patak gyűjti össze, és a falu végén fekvő Katica-tóban teljesedik ki.

Patca " egyutcás " zsáktelepülés-közúton a Szilvásszentmárton-Kaposvár közútba torkolló bekötőúton közelíthető meg. A faluból kiinduló, ill. áthaladó gyalogos és kerékpáros túraútvonalak több somogyi, sőt dunántúli településsel összekötik Somogyország eme gyöngyszemét.

2001-ben kezdődött az aktív turizmus úttörőjének számító Katica Tanya fejlesztése. Ez a létesítmény ma 120 főnyi szálláshellyel, Magyarországon egyedülálló bemutató gazdasággal, lovagvárral, a hangulatos Katica-tóval és szabadidős programok tucatjaival várja a látogatókat.

A falu lakóinak száma: 55 fő. Az aktív lakosság nagyobb része erdészeti, mezőgazdasági tevékenységből él, kisebb részük a közeli megyeszékhelyre jár dolgozni.

A községben a Polgármesteri Hivatalon kívül nincs egyéb intézmény, gyár, üzem, sőt, kereskedelmi egység, lerakat sem. A lakosság ellátását egyrészt mobil üzletek, vállalkozások segítik, másrészt rendelkezésükre áll a Falubusz, amellyel kényelmesen utazhatnak, bevásárolhatnak, intézhetik ügyes-bajos dolgaikat, esetleg különböző programokon vehetnek részt akár a megyén kívül is.

Büszkeségünk a Polgármesteri Hivatalban- Faluházban működő Könyvtár, Olvasóterem, Internetes Kávézó, melyet a falu népe ingyenesen látogathat. Egyéb szolgáltatásként fénymásolás, nyomtatás, laminálás is igénybe vehető, a Faluház gondnoka mindenben szívesen a lakók rendelkezésére áll.

Látnivalók

Katica Tanya

A Katica Tanya ötlete Handó János és felesége, Eszter - tapasztalt utazók fejéből pattant ki. Céljuk minél több embert visszacsalogatni a természetbe, hogy érezze a friss levegő erejét, a puha fű selymességét, megismerhesse az állatokat és elődeink szokásait, mesterségeit, bölcsességét, eközben játszva-tanítsa korunk ifjúságát gyakorlati tudásra, tapasztalatra.

A Katica Tanya és Kalandpark meglátogatásával számos olyan élménnyel lehet gazdagabbá az ember, amelyet együttesen máshol nehéz lenne megszerezni, megtapasztalni. 40 féle őshonos és származtatott háziállat található itt. A paraszti gazdálkodás bemutatása is a programok rész: lehet tehenet fejni, kenyeret sütni. A kisebbeket tucatnyi kültéri játszóalkalmatosság várja és 60 féle játék. De 50 féle előre rendelhető program közül is lehet választani. A Kalandpark területén megtekinthető a tatárjárás korabeli palánkvár is. Egyszóval millió kaland....

Vadvirág-út

Különleges látványosság a Zselici Vadvirágút. Horváth Béres János kaposszerdahelyi faszobrász kezdeményezése alapján a XXI. század tiszteletére huszonegy, a Zselicben fellelhető vadvirágokat ábrázoló faszobrot farag. A millennium évében felavatott vadvirágút a Kaposvár- Szenna-Szilvásszentmárton útvonalon tekinthető meg.

Térplasztika sor, mely az eredeti tervek szerint 21 darabból állt. A 21 szám a XXI. századra utal, mely század legfontosabb feladata a Föld megőrzése, megóvása, a természetvédelem. Ennek fontosságára kívánja felhívni a figyelmet a Zselicben honos, rá jellemző, illetve ritka, védett növényfajok megjelenítése.

 A térplasztika sor a Somogy Megyei Önkormányzat, és a Zselica Szövetség védnökségével készült, állíttatta Patca Község Önkormányzata. Anyaguk tölgy, átmérőjük 80-90 cm, magasságuk 2,5 m.

A községünkben látható növény neve: Turbánliliom.

Tűzoltókocsi

A hajdan lovakkal vontatott tűzoltókocsit helyi lakos: Plájás Józsi bácsi, aranykezű ezermester újította fel nagyon sok munkával 2007-ben.

Térkép nem megjeleníthető, mert a GPS koordináta nincsen megadva.

 

Cimkék:

Nincsenek cimkék hozzárendelve!Hírek Tagok
  Keresés  

2019. feb
HKSZCSPSZV
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728